Wanneer je oefeningen met een paard doet dan wordt het sterker en bovenal soepeler. Met de juiste regelmaat en herhalingen worden deze oefeningen een stuk effectiever. Met een trainingsschema paard kun je hier voor zorgen. Maar waar moet je dan precies rekening mee houden? In dit artikel nemen we het met je door.
Trainingsschema paard, het draait echt om het paard.
Afgezien van wat je intenties zijn met het paard, geen enkel paard is hetzelfde. De gezondheid van het paard zal altijd bovenaan moeten staan. Ook wanneer er geen sprake is van competitie en enkel recreatiedoeleinden, het is altijd belangrijk om goed met regelmaat te trainen zodat het paard op een ontspannen manier optimale prestaties kan leveren, wanneer je te veel vraagt van het paard dan gaat dat nooit goed. Je wilt er meer uithalen, maar dat werkt dan in dat geval averechts.
Kijk goed naar de conditiescore.
Het is belangrijk om een beeld te krijgen van hoe het paard er fysiek voor staat. Om het paard in goede conditie te krijgen is het belangrijk om te bepalen welke doelen er daarvoor behaald moeten worden. Met een paard dat onder de zes jaar is zijn de spieren bijvoorbeeld vaak kwetsbaar, dan zul je de doelen en het schema daarop moeten aanpassen. Hetzelfde geld voor als het paard overgewicht heeft of een bepaalde aandoening of andere gebreken.
Je kunt duurtraining doen, intensieve training, actieve rust training en gedragstraining. Alle vier zijn het effectieve manieren van trainen die soms ook gecombineerd worden. Actieve rust laat het paard bijvoorbeeld vooral ook ontspannen zodat het niet overspannen raakt. Dit hoeft niet te betekenen dat het paard niets doet, dit kan bijvoorbeeld zijn door middel van een wandeling. Gedragstraining legt de focus op het verbeteren van de sfeer en de band met het paard en hoe het zich gedraagt naar anderen toe. Duurtraining is gericht op vetverbranding en intensieve training is vooral voor spieropbouw. Combinatie van deze trainingen kan zorgen voor betere en snellere resultaten, maar weet wel wat je doet. Het combineren op de juiste manier is echt een vereiste. Want zoals net al gezegd, ieder paard is anders.
Trainingsschema paard, overleg eens met de sportpaardenarts.
Het kan altijd goed zijn om eens te overleggen met de sportpaardenarts wat nu de beste mogelijkheden zijn voor het paard. Je kunt het paard door de sportpaardenarts laten testen, en dan heeft deze arts een zeer nauwkeurige inzage in de fysieke conditie, en hij of zij kan die natuurlijk analyseren en begrijpen als geen ander. Dit is een goed initiatief om te nemen wat zeker niet kwaad kan, sterker nog, het geeft een hoop meer informatie met op den duur positieve effecten.