Paard kopen? Leer dit over de fokkerij

Droom jij al jaren van het hebben van een paard? Genieten van het hoefgekletter als jullie ontspannen door de bossen rijden. Of misschien zoek je meer een temperamentvol snel dier waarmee je op wedstrijd alle concurrentie achter je laat. De aankoop van een paard is een grote beslissing, waar verschillende zaken bij komen kijken. Zorgen dat de aankoop van je paard geen teleurstelling wordt? Dan is het belangrijk om basiskennis te hebben van de fokkerij. In dit artikel vind je belangrijke informatie die je gaat helpen bij het kiezen van het perfecte paard voor jou!

Neem de tijd

Neem bij de aankoop van een paard tijd, neem vooral geen overhaaste beslissingen. Vraag je eerst af naar wat voor een paard je op zoek bent. Welke eigenschappen? welke bouw? Wat wil je allemaal met je paard kunnen doen? Wanneer je dit helder hebt, kun je gaan kijken naar paarden. Hierin zijn twee dingen belangrijk: Het paard zelf en de afkomst. Voor de afkomst moeten we ons kort verdiepen in het fokproces.

Wat is de fokkerij?

De fokkerij bij paarden is in principe het ‘koppelen’ van een merrie en een hengst met bij elkaar passende/gewenste eigenschappen. Uit deze beide paarden komt dan een veulen dat – hopelijk – weer beter is dan de generatie ervoor.

Je kunt een jong paard direct bij de fokker kopen, of een wat ouder getraind paard van bijvoorbeeld een stal of particulier. Er zijn speciale hengstenhouderijen die hengsten houden voor het fokken. Om een raszuiver paard te fokken moeten beide paarden van hetzelfde stamboek zijn, bijvoorbeeld het KWPN stamboek.

Paard kopen: waar let je op?

Ieder paard heeft een paardenpaspoort met hierin de afstamming (stamboom) van het paard. Hieraan kun je zien welke bloedlijnen er in je paard zitten, dus hoe je paard gefokt is. Een springpaard is bijvoorbeeld gefokt met hele andere eigenschappen dan een dressuurpaard. Het is – voor je een paard koopt – goed om onderzoek te doen naar de afstamming. Online is veel informatie te vinden over hengsten- en merries, maar je kunt ook naar een hengstenkeuring gaan, of een open dag op een hengstenfokkerij. Kijk bij de keuze van een paard dus niet alleen naar het paard zelf, maar ook zeker naar de afkomst.

Hopelijk hebben we je een stukje wijzer gemaakt over de paardenfokkerij en het kiezen van een paard. We wensen je heel veel succes, en hopen dat je binnenkort met jouw perfecte paard kunt genieten van de paardensport.

Bericht auteur: Necip Spijker

Hallo beste lezer, Ik ben Necip spijker en gespecialiseerd in blogs, content en linkbuilding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *