Is het verzekeren van een paard verplicht?

Natuurlijk weet je dat paarden schade kunnen aanrichten aan andere mensen of dieren. Dit kan bijvoorbeeld ook per ongeluk gebeuren, want het zijn zeer grote beesten en dat kan verstrekkende gevolgen hebben. Veel personen met een paard vragen zich dan ook af of het verzekeren van een paard verplicht is. Maar in veel gevallen kan het verstandig zijn om een verzekering voor je paard af te sluiten. In dit artikel lees je enkele redenen waarom dit dan zo verstandig is.

Het hoeft niet altijd duur te zijn

Veel mensen zien af van een paardenverzekering, omdat ze denken dat het verzekeren van een paard heel duur is. Dit kan natuurlijk zo zijn, maar dat is volledig afhankelijk van jezelf. Als het gaat om het verzekeren van je paard kun je namelijk heel veel kanten op. Het gaat om welke risico’s je het liefst verzekerd ziet hebben. Wil je bijvoorbeeld alleen verzekerd zijn tegen eventuele aansprakelijkheid van je paard, dan is dit niet heel duur. Soms kun je zelfs je paard verzekeren onder je wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Het is sowieso verstandig om die af te sluiten, want dat is één van de belangrijkste verzekeringen, terwijl die helemaal niet duur is. Maar het kan duurder worden als je bijvoorbeeld ook de zorgkosten van je paard wil laten verzekeren. En misschien wil je ook een overlijdensverzekering afsluiten? Zo zie je maar dat het volledig afhankelijk is van je keuzes als het gaat om de verzekering.

De verzekeringswaarde

Voordat je je paard kunt laten verzekeren wordt er meestal eerst naar de verzekeringswaarde gekeken. Dit is het geld wat je paard waard is, maar de belangrijke vraag is natuurlijk wat dit exacte bedrag precies is. Helaas kun je dat niet met natte vinger werk bepalen, want anders heb je al snel de kans dat je je gaat oververzekeren. Dit wordt in afstemming gedaan met een inspecteur die ook verstand heeft van paarden. Gezamenlijk wordt er dan een bedrag vastgesteld. Dus bij het bepalen van de premie is dit zeer belangrijk. Veel paardenliefhebbers vragen zich vaak af of je de verzekeringen kunt vergelijken. Dit kan wel, maar met de waarde van je paard in je achterhoofd wordt dit een stuk gemakkelijker om te vergelijken.

Hoge kosten voorkomen

Met bepaalde verzekeringen kun je hoge onverwachte kosten gelukkig voorkomen. Een operatie van een paard kan namelijk flink oplopen en meestal ben je hier wel duizenden euro’s aan kwijt. Met een goede verzekering wordt dit voor een groot gedeelte gedekt, dus in die gevallen is het zeker nuttig om het af te sluiten. Een voordeel van verzekeringen is namelijk ook dat je geen onverwachte hoge kosten hebt, maar dat je geleidelijk premie betaalt en het dan minder onverwachts aankomt. Dat is ook een belangrijke reden waarom veel mensen een paardenverzekering afsluiten, want stel je voor dat je geen geld hebt maar je moet wel binnen korte tijd veel kosten maken. Dan moet je al gaan lenen, weer rente betalen en voor je het weet zit je echt in de problemen.

Kijk ook eens op:

Labrador hond
Franse bulldog blog
Golden retriever blog
Katten blog
Papegaaien blog
Konijnen site
Duitse herder blog

Bericht auteur: Brian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *